Desserts feestmenu

Banaan-chocolade soufflé
Ingrediënten: (2 soufflées)
1 banaan
1 ei
1/2 koffielepel cacaopoeder*
1 koffielepel choqola of extra cacaopoeder*
2 stukjes belvas chocolade of 20 gr pure chocolade min 70%*
4 druppels stevia 100%*
hazelnootolie* (of andere notenolie)
blauwe bessen
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°. Doe de banaan in de hakmolen, samen met de eierdooier, de cacao, de choqola en de stevia. Mix alles samen tot een egale massa. Klop het eiwit stijf en spatel het onder het banaanmengsel. Vet de vuurvaste schaaltjes in met hazelnootolie, dat zal een goede smaak geven aan de soufflé en zal ervoor zorgen dat de soufflé niet te veel vast zal kleven. Verdeel het beslag in de potjes en zet 15minuten in de oven. Serveer meteen, garneer met een beetje bloemsuiker, een stukje belvas chocolade en enkele blauwe bessen.
Gekarameliseerde peer met kardemom
Ingrediënten: (2 personen)
150g go on platte kaas
2 eetlepels krokante mix of granola zonder suiker/honing*
2 peren
20g amandelschilfers
5 druppels stevia vloeibaar 100%*
1/2 koffielepel kaneel
1/2 koffielepel kardemon poeder
1/2 koffielepel vanillepoeder zonder suiker*
1 eigeel
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Snij de peren in 4, haal de pel eraf en snij het klokhuis eruit. Meng 150ml water met de stevia, de kaneel, de kardemon en de vanille. Doe het in een kookpot samen met de peren. Laat een 50min koken tot ze zacht zijn (de tijd is een beetje afhankelijk van de soort peer en of ze rijp zijn of niet). Laat afkoelen in het sap (kan je voordien doen). Rooster de amandelschilfers in een antiaanbakpan. Meng de go-on met de krokante mix en een (deel) van het sap van de peer. De go-on mag niet helemaal vloeibaar worden. Haal de peer uit het sap en leg die in een schaaltje, daarop de go-on. Breek het eigeel en strijk het met een borsteltje over de go-on. Brand de eierdooier met een gasbrandertje (zoals bij crème brulée). Werk af met de amandelschilfers.
Vanille en chocolade wafeltjes
Ingrediënten: (ongeveer 8 wafeltjes)
2 eiwitten
1 volledig ei
1/3 koffielepel bakpoeder*
1/2 koffielepel vanille zonder suiker*
30g kokosmeel*
30ml amandelmelk
3 druppels stevia*
1 koffielepel choqola of pure chocolade 70% min*
1 eetlepel boerenboter
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Klop de eiwitten stijf. Laat de boter smelten. Voeg het kokosmeel, de bakpoeder, het ei en de stevia toe.,als laatste voeg je de boter toe (niet meer te warm). Deel het mengsel door 2, voeg bij het ene deel de vanille toe en bij het andere deel de gesmolten choqola. Verhit je wafelijzer en ban de wafels tot ze bruin zijn.
Je kan je gasten ook laten kiezen tussen dessert en een kaasschotel, veel mensen zijn er fan van en als je wil neem je zelf kaas en geen zoet.
Kaasbordje met zoete muffin
Ingrediënten: (per persoon)
3 soorten kaas
pijnboompitjes of pompoenpitjes
een klein zakje Leef & Eet vezelbrood*
125g cranberries zonder suiker* (dit kan je gebruiken in de stabilisatiefase, op zo'n avond kan het wel en het is beter of dessert)
Bereiding:
Bereid het vezelbrood zoals beschreven op het zakje. Meng onder je deeg de veenbessen en doe je deeg in kleine muffinvormpjes. Bak de kleine muffins af in 20/30min afhankelijk hoe groot de muffins zijn, prik er even in zodat je weet of ze gaar zijn. Zo krijg je lekkere zoete broodjes ideaal voor bij de kaas. Leg nog enkele pijnboompitjes of pompoenpitten bij je kaas.
Perentaartje
Ingrediënten: (4 kleine taartjes)
1 ei
1 banaan
20g heel lijnzaad*
20g kokosrasp*
1/2 koffielepel kaneelpoeder
snuifje himalayazout*
1 kleine peer (of 1 appel)
4 koffielepels soja yoghurt
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven op 180° Prak de banaan, voeg het ei, de lijnzaad, de kokosrasp, het zout en de kaneel toe. Mix dat even goed door zodat het luchtig is. Neem een bakplaat en leg er bakpapier op. Leg er 4 ringen op en verdeel het deeg over de 4 ringen. Duw het deeg mooi plat in de ring. Bak 10min in de oven. Snij de pel van de peer en snij die in 4, daarna snij je die in plakjes van ongeveer 1cm dik. Beleg je gebakken vormpjes met de reepjes peer of appel, snij ze op de maat van de vormpjes en schik ze mooi dakpansgewijs. Bestrooi de peer met een klein beetje kaneel. Zet nog eens 10 min in de oven. Je kan de taartjes koud of warm eten. Serveer er net voor het opdienen de yoghurt op.
Ingrediënten: (2 soufflées)
1 banaan
1 ei
1/2 koffielepel cacaopoeder*
1 koffielepel choqola of extra cacaopoeder*
2 stukjes belvas chocolade of 20 gr pure chocolade min 70%*
4 druppels stevia 100%*
hazelnootolie* (of andere notenolie)
blauwe bessen
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°. Doe de banaan in de hakmolen, samen met de eierdooier, de cacao, de choqola en de stevia. Mix alles samen tot een egale massa. Klop het eiwit stijf en spatel het onder het banaanmengsel. Vet de vuurvaste schaaltjes in met hazelnootolie, dat zal een goede smaak geven aan de soufflé en zal ervoor zorgen dat de soufflé niet te veel vast zal kleven. Verdeel het beslag in de potjes en zet 15minuten in de oven. Serveer meteen, garneer met een beetje bloemsuiker, een stukje belvas chocolade en enkele blauwe bessen.
Gekarameliseerde peer met kardemom
Ingrediënten: (2 personen)
150g go on platte kaas
2 eetlepels krokante mix of granola zonder suiker/honing*
2 peren
20g amandelschilfers
5 druppels stevia vloeibaar 100%*
1/2 koffielepel kaneel
1/2 koffielepel kardemon poeder
1/2 koffielepel vanillepoeder zonder suiker*
1 eigeel
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Snij de peren in 4, haal de pel eraf en snij het klokhuis eruit. Meng 150ml water met de stevia, de kaneel, de kardemon en de vanille. Doe het in een kookpot samen met de peren. Laat een 50min koken tot ze zacht zijn (de tijd is een beetje afhankelijk van de soort peer en of ze rijp zijn of niet). Laat afkoelen in het sap (kan je voordien doen). Rooster de amandelschilfers in een antiaanbakpan. Meng de go-on met de krokante mix en een (deel) van het sap van de peer. De go-on mag niet helemaal vloeibaar worden. Haal de peer uit het sap en leg die in een schaaltje, daarop de go-on. Breek het eigeel en strijk het met een borsteltje over de go-on. Brand de eierdooier met een gasbrandertje (zoals bij crème brulée). Werk af met de amandelschilfers.
Vanille en chocolade wafeltjes
Ingrediënten: (ongeveer 8 wafeltjes)
2 eiwitten
1 volledig ei
1/3 koffielepel bakpoeder*
1/2 koffielepel vanille zonder suiker*
30g kokosmeel*
30ml amandelmelk
3 druppels stevia*
1 koffielepel choqola of pure chocolade 70% min*
1 eetlepel boerenboter
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Klop de eiwitten stijf. Laat de boter smelten. Voeg het kokosmeel, de bakpoeder, het ei en de stevia toe.,als laatste voeg je de boter toe (niet meer te warm). Deel het mengsel door 2, voeg bij het ene deel de vanille toe en bij het andere deel de gesmolten choqola. Verhit je wafelijzer en ban de wafels tot ze bruin zijn.
Je kan je gasten ook laten kiezen tussen dessert en een kaasschotel, veel mensen zijn er fan van en als je wil neem je zelf kaas en geen zoet.
Kaasbordje met zoete muffin
Ingrediënten: (per persoon)
3 soorten kaas
pijnboompitjes of pompoenpitjes
een klein zakje Leef & Eet vezelbrood*
125g cranberries zonder suiker* (dit kan je gebruiken in de stabilisatiefase, op zo'n avond kan het wel en het is beter of dessert)
Bereiding:
Bereid het vezelbrood zoals beschreven op het zakje. Meng onder je deeg de veenbessen en doe je deeg in kleine muffinvormpjes. Bak de kleine muffins af in 20/30min afhankelijk hoe groot de muffins zijn, prik er even in zodat je weet of ze gaar zijn. Zo krijg je lekkere zoete broodjes ideaal voor bij de kaas. Leg nog enkele pijnboompitjes of pompoenpitten bij je kaas.
Perentaartje
Ingrediënten: (4 kleine taartjes)
1 ei
1 banaan
20g heel lijnzaad*
20g kokosrasp*
1/2 koffielepel kaneelpoeder
snuifje himalayazout*
1 kleine peer (of 1 appel)
4 koffielepels soja yoghurt
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven op 180° Prak de banaan, voeg het ei, de lijnzaad, de kokosrasp, het zout en de kaneel toe. Mix dat even goed door zodat het luchtig is. Neem een bakplaat en leg er bakpapier op. Leg er 4 ringen op en verdeel het deeg over de 4 ringen. Duw het deeg mooi plat in de ring. Bak 10min in de oven. Snij de pel van de peer en snij die in 4, daarna snij je die in plakjes van ongeveer 1cm dik. Beleg je gebakken vormpjes met de reepjes peer of appel, snij ze op de maat van de vormpjes en schik ze mooi dakpansgewijs. Bestrooi de peer met een klein beetje kaneel. Zet nog eens 10 min in de oven. Je kan de taartjes koud of warm eten. Serveer er net voor het opdienen de yoghurt op.