Hoofdgerechten feestmenu

Hazerugfilet met peterseliewortel, wilde champignons, pijpajuin en pompoenpuree
Ingrediënten: (4 personen)
4 hazerugfilets
8 dikke pijpajuin
4 peterseliewortels
400 g wilde champignons, neem verschillende soorten
500 g pompoen
bouillonpoeder zonder suiker*
zwarte peper
himalayazout*
olijfolie
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Schil de peterseliewortel en snij ze in de lengte in 4 stukken. Kook die gaar in water met een beetje bouillon. Snij de pompoen in stukken, voeg een beetje water en een beetje bouillon toe en kook ze gaar. Mix ze daarna goed fijn tot een puree en kruid met peper en zout. Stoof de pijpajuin aan in olijfolie tot hij goed gaar is, hij mag licht gekleurd zijn. Bak de wilde champignons in olijfolie en kruid met peper. Bak de hazerug in de pan, kruid met peper en zout, laat die nog goed rosé, dus lang moet hij niet bakken.. Serveer je bord, eerst de pompoenpuree, daarna de stukjes vlees, zet de peterseliewortel mooi recht ertussenin. De pijpajuin in een draai ertussen. Leg daarna hier en daar de verschillende wilde champignons ertussen. Voeg een beetje water toe aan de pan waarin je het vlees hebt gebakken zodat de braadsappen los komen, zo bekom je een lekkere saus, daarmee kan je het bord afwerken.
Blinde vink van kip met shangai paksoi
Ingrediënten (4 personen)
4 shangai paksoi (kleine paksoi, mooi voor de presentatie)
1/2 rode peper
stukje gember van 1cm
3 teentjes look
olijfolie*
3 eetlepels sojasaus zonder suiker*
stevia vloeibaar*
350g kipfilet
150g kalfsgehakt
kokosvet*
zwarte peper
himalayazout*
ei
1 klein sjalotje
cajunkruiden
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°. Snij de sjalot, de gember en de look fijn. De rode peper snij je het steeltje af, snij ze in de lengte in 2 en haalt de pitjes uit. Daarna snij je die in kleine stukjes. Meng het gehakt met de helft van het losgeklopte ei, 1 fijn gesneden teentje look (de andere 2 zijn voor de groenten), de sjalot en 2 koffielepels cajunkruiden. Snij de kipfilet horizontaal doormidden. Leg ze open geplooid op plastiekfolie. Leg bovenop de kipfilets nog een laag plastiekfolie dat die goed bedekt is. Klopt de filets plat met het handvat van een groot paletmes of vleesklopper. Kruid met peper en zout en leg er het gehaktmengsel op. Rol de filets op en bind toe met keukentouw. Braad de rolletjes aan in kokosvet. Kruid met peper en zout zet ze daarna voor 15minuten in de oven. Overgiet nu en dan met het braadvocht. Snij de paksoi in de lengte in 4. Stoof de rode peper, gember en 2 teentjes look aan in een mooie hoeveelheid olijfolie. Voeg de paksoi toe en stoof verder aan tot de paksoi geslonken is, hij mag nog beetgaar zijn. Voeg de sojasaus en enkele druppels stevia toe (niet te veel, zo krijg je een zoetzuur effect, te zoet zal niet lekker zijn). Snij de kipfilet in plakjes en serveer mooi open op het bord samen met de paksoi.
Opgevulde Pladijsfilet
Ingrediënten: (4 personen)
800g pladijsfilets zonder vel (of andere platte vis)
8 eetlepels hazelnoten
1 limoen
8 champignons, middelmatig groot
500g verse spinazie
1 romanesco
16 groene asperges
2 tomaten
kervelpluksels
2 sjalotjes
400ml visfumet
4 eetlepels boter
zwarte peper
himalayazout*
nootmuskaat
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°. Snij de tomaten in 4, haal de pitjes eruit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de noten in de hakmolen. Snij de sjalot en de champignons fijn. Snij de pel van de limoen en snij de pel in lange hele smalle reepjes.
Snij de romanesco en hou 12 mooie roosjes aan de kant. Hou een 15 tal mooie blaadjes spinazie aan de kant en stoof de rest aan in olijfolie. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Stoof de fijn gesneden champignons aan in olijfolie, Voeg daarna de gehakte noten toe.
De visfilets met de velkant naar boven plat leggen, kruiden met peper en zout. Beleg de filets met de blaadjes spinazie, daarna met het notenmengsel. Beleg ze telkens voor de helft zodat je ze kan toeplooien met het mengsel ertussen. Leg per filet 3 stukjes van je limoen pel. Plooi de filets toe en leg ze in een ovenschotel. Overgiet rijkelijk met olijfolie en pers er de limoen boven uit. Kruid nog even met peper en zout en zet voor 15min in de oven (afhankelijk van de dikte van de vis) Kook de romanesco roosjes in water. Bak de asperges in olijfolie, dat vraagt niet veel tijd, bak ze niet te ver. Maak de saus door de sjalot samen met de visfumet voor de helft te laten inkoken ( kan je voordien doen), daarna werk je de saus op met de klontjes boter er al roerend aan toe te voegen, bij kruiden met peper en zout.
Serveer onderaan op je bord de gestoofde spinazie. daarop 2 visfilets per persoon. Verdeel de roosjes en de asperges rond de vis, giet de saus over de vis en de tomaatblokjes en kervel als versiering.
Aziatisch stoofpotje met gemarineerde hondshaai
Ingrediënten: (4 personen)1kg hondshaai
4 teentjes look
2 limoen
himalayazout*
olijfolie*
2 sjalot
200g rode ui
8 stengels lente-ui
4 groene paprika
2 eetlepels rode currypasta (zie recept onderaan)
400ml kokosmelk*
400ml visfumet
1 tomaat
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Spoel de hondshaai onder stromend water en dep droog. Snij de filet in stukjes van 4 cm (of vraag het aan je visboer). Leg ze open in een schaal, kruid met zout en verdeel er de fijn gesneden look over. Pers de limoenen uit en verdeel die over de vis. Laat minimum 30minuten marineren. Snij de sjalot fijn, de rode ui in ringen, de paprika in blokjes en de lente ui in ringetjes. Stoof de sjalot aan tot die glazig is, voeg daarna de uienringen, de paprika, de currypasta, de kokosmelk en de visfumet toe. Leg daarna de stukjes hondshaai samen met de marinade bij de groenten. Sudder (dus een zacht vuur!) 8 minuten met het deksel op de pan.
Voor het serveren afwerken met de tomatenblokjes.
Rode curry pasta
Ingrediënten:
2 rode spaanse pepers
verse gember, ongeveer een blokje van 2cm op 2cm op 2cm
2 teentjes look
5 soeplepels olijfolie*
1 koffielepel currypoeder
1 koffielepel kurkuma poeder
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Snij het steeltje van de spaanse peper, snij die in de lengte en haal er de pitjes uit. Pel de lookteentjes en snij de pel van de gember. Doe de gember, look en spaanse peper in een hakmolen en maal ze zo fijn mogelijk. Voeg de olijfolie, curry en kurkuma toe en mix verder nog goed door tot je een gladde pasta krijgt.
Smakelijk en geniet ervan!!
Ingrediënten: (4 personen)
4 hazerugfilets
8 dikke pijpajuin
4 peterseliewortels
400 g wilde champignons, neem verschillende soorten
500 g pompoen
bouillonpoeder zonder suiker*
zwarte peper
himalayazout*
olijfolie
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Schil de peterseliewortel en snij ze in de lengte in 4 stukken. Kook die gaar in water met een beetje bouillon. Snij de pompoen in stukken, voeg een beetje water en een beetje bouillon toe en kook ze gaar. Mix ze daarna goed fijn tot een puree en kruid met peper en zout. Stoof de pijpajuin aan in olijfolie tot hij goed gaar is, hij mag licht gekleurd zijn. Bak de wilde champignons in olijfolie en kruid met peper. Bak de hazerug in de pan, kruid met peper en zout, laat die nog goed rosé, dus lang moet hij niet bakken.. Serveer je bord, eerst de pompoenpuree, daarna de stukjes vlees, zet de peterseliewortel mooi recht ertussenin. De pijpajuin in een draai ertussen. Leg daarna hier en daar de verschillende wilde champignons ertussen. Voeg een beetje water toe aan de pan waarin je het vlees hebt gebakken zodat de braadsappen los komen, zo bekom je een lekkere saus, daarmee kan je het bord afwerken.
Blinde vink van kip met shangai paksoi
Ingrediënten (4 personen)
4 shangai paksoi (kleine paksoi, mooi voor de presentatie)
1/2 rode peper
stukje gember van 1cm
3 teentjes look
olijfolie*
3 eetlepels sojasaus zonder suiker*
stevia vloeibaar*
350g kipfilet
150g kalfsgehakt
kokosvet*
zwarte peper
himalayazout*
ei
1 klein sjalotje
cajunkruiden
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven op 180°. Snij de sjalot, de gember en de look fijn. De rode peper snij je het steeltje af, snij ze in de lengte in 2 en haalt de pitjes uit. Daarna snij je die in kleine stukjes. Meng het gehakt met de helft van het losgeklopte ei, 1 fijn gesneden teentje look (de andere 2 zijn voor de groenten), de sjalot en 2 koffielepels cajunkruiden. Snij de kipfilet horizontaal doormidden. Leg ze open geplooid op plastiekfolie. Leg bovenop de kipfilets nog een laag plastiekfolie dat die goed bedekt is. Klopt de filets plat met het handvat van een groot paletmes of vleesklopper. Kruid met peper en zout en leg er het gehaktmengsel op. Rol de filets op en bind toe met keukentouw. Braad de rolletjes aan in kokosvet. Kruid met peper en zout zet ze daarna voor 15minuten in de oven. Overgiet nu en dan met het braadvocht. Snij de paksoi in de lengte in 4. Stoof de rode peper, gember en 2 teentjes look aan in een mooie hoeveelheid olijfolie. Voeg de paksoi toe en stoof verder aan tot de paksoi geslonken is, hij mag nog beetgaar zijn. Voeg de sojasaus en enkele druppels stevia toe (niet te veel, zo krijg je een zoetzuur effect, te zoet zal niet lekker zijn). Snij de kipfilet in plakjes en serveer mooi open op het bord samen met de paksoi.
Opgevulde Pladijsfilet
Ingrediënten: (4 personen)
800g pladijsfilets zonder vel (of andere platte vis)
8 eetlepels hazelnoten
1 limoen
8 champignons, middelmatig groot
500g verse spinazie
1 romanesco
16 groene asperges
2 tomaten
kervelpluksels
2 sjalotjes
400ml visfumet
4 eetlepels boter
zwarte peper
himalayazout*
nootmuskaat
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°. Snij de tomaten in 4, haal de pitjes eruit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de noten in de hakmolen. Snij de sjalot en de champignons fijn. Snij de pel van de limoen en snij de pel in lange hele smalle reepjes.
Snij de romanesco en hou 12 mooie roosjes aan de kant. Hou een 15 tal mooie blaadjes spinazie aan de kant en stoof de rest aan in olijfolie. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Stoof de fijn gesneden champignons aan in olijfolie, Voeg daarna de gehakte noten toe.
De visfilets met de velkant naar boven plat leggen, kruiden met peper en zout. Beleg de filets met de blaadjes spinazie, daarna met het notenmengsel. Beleg ze telkens voor de helft zodat je ze kan toeplooien met het mengsel ertussen. Leg per filet 3 stukjes van je limoen pel. Plooi de filets toe en leg ze in een ovenschotel. Overgiet rijkelijk met olijfolie en pers er de limoen boven uit. Kruid nog even met peper en zout en zet voor 15min in de oven (afhankelijk van de dikte van de vis) Kook de romanesco roosjes in water. Bak de asperges in olijfolie, dat vraagt niet veel tijd, bak ze niet te ver. Maak de saus door de sjalot samen met de visfumet voor de helft te laten inkoken ( kan je voordien doen), daarna werk je de saus op met de klontjes boter er al roerend aan toe te voegen, bij kruiden met peper en zout.
Serveer onderaan op je bord de gestoofde spinazie. daarop 2 visfilets per persoon. Verdeel de roosjes en de asperges rond de vis, giet de saus over de vis en de tomaatblokjes en kervel als versiering.
Aziatisch stoofpotje met gemarineerde hondshaai
Ingrediënten: (4 personen)1kg hondshaai
4 teentjes look
2 limoen
himalayazout*
olijfolie*
2 sjalot
200g rode ui
8 stengels lente-ui
4 groene paprika
2 eetlepels rode currypasta (zie recept onderaan)
400ml kokosmelk*
400ml visfumet
1 tomaat
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Spoel de hondshaai onder stromend water en dep droog. Snij de filet in stukjes van 4 cm (of vraag het aan je visboer). Leg ze open in een schaal, kruid met zout en verdeel er de fijn gesneden look over. Pers de limoenen uit en verdeel die over de vis. Laat minimum 30minuten marineren. Snij de sjalot fijn, de rode ui in ringen, de paprika in blokjes en de lente ui in ringetjes. Stoof de sjalot aan tot die glazig is, voeg daarna de uienringen, de paprika, de currypasta, de kokosmelk en de visfumet toe. Leg daarna de stukjes hondshaai samen met de marinade bij de groenten. Sudder (dus een zacht vuur!) 8 minuten met het deksel op de pan.
Voor het serveren afwerken met de tomatenblokjes.
Rode curry pasta
Ingrediënten:
2 rode spaanse pepers
verse gember, ongeveer een blokje van 2cm op 2cm op 2cm
2 teentjes look
5 soeplepels olijfolie*
1 koffielepel currypoeder
1 koffielepel kurkuma poeder
*verkrijgbaar in de praktijk
Bereiding:
Snij het steeltje van de spaanse peper, snij die in de lengte en haal er de pitjes uit. Pel de lookteentjes en snij de pel van de gember. Doe de gember, look en spaanse peper in een hakmolen en maal ze zo fijn mogelijk. Voeg de olijfolie, curry en kurkuma toe en mix verder nog goed door tot je een gladde pasta krijgt.
Smakelijk en geniet ervan!!